RAMADAN KOKOAA MEIDÄT 2022

Nuorten Muslimien Foorumin vuosittaista suosittua perinnettä, Ramadan Kokoaa Meidät – tapahtumaa, vietettiin tänäkin vuonna Turussa. Tapahtuma on suunnattu nuorille, ja se huipentuu yhteiseen iftariin eli paastopäivän päättämisateriaan.

Tänä vuonna teemaksi valikoitui erittäin arvokas asia, ystävyys. Tapahtuman aikana osallistujilla oli mahdollisuus muistella omia ystäviä ja heidän myötävaikutusta ystävyyteen. Tapahtuman alussa jokaiseen pöytään jaettiin tyhjiä paperinpaloja joihin sai kirjoittaa ystävän hyvä teko. Mikä erityinen teko, myös hyvin yksinkertainen teko, on jättänyt positiivisen jäljen? Yleisö kirjoitti hyviä muistoja ylös iloisin mielin. Tunnelma oli katossa kun juontaja luki niitä koko yleisölle. Erään vieraan ystävät olivat huomanneet, että hänen elämässä oli suuria haasteita, jotka vaikuttivat hänen mielentilaan, jolloin ystävät kerääntyivät hänen ympärille ja muistuttivat miten hän on vaikuttanut myönteisesti heidän elämään. Tämä teko piristi häntä suuresti. Paikalla ollut uskonnonopettaja sai myös suurta kiitosta hänen kärsivällisyydestä vilkasta nuorta kohtaan oppitunneilla. Eräs toinen vieras oli erityisen kiitollinen ystävälleen siitä että oli laittanut eväät valmiiksi hänelle töihin ja hänen ystävä letittää hiukset aina kun hän pyytää.

Tapahtuman luennoitsijana tänä vuonna oli tunnettu Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami Anas Hajjar, joka puhui ystävyyden merkityksestä Islamissa. Luento oli hyvin mielenkiintoinen. Luennon jälkeen ystävän arvostus ja kiitollisuus Jumalalle omista ystävistä sekä lähipiiristä nousi varmasti monelle mieleen.

Tänä vuonna Nuorten Muslimien Foorumien nuoret halusivat tehdä tapahtumasta heidän näköisen. Suunnitteluvaiheessa nuoret listasivat ideoita asioista, joita heitä itseään kiinnostaa ja joista he halusivat tietää enemmän.

Tapahtuma alkoi kolme tuntia ennen auringonlaskua, joten siinä vaiheessa monet ovat väsyneitä ja nälkäisiä. Haasteena oli keksiä viihdyttävää ohjelmaa, josta kaikki pitäisivät. Yhtenä ideana nousi videon teko Ramadaniin liittyvistä tapauksista. NMF:n nuoret päättivät tehdä oman komedianäytelmän virheistä, joita voidaan tehdä Ramadanin aikana, kuten nukkua koko päivän ”tappaakseen” aikaa, tai kieltäytyä tekemästä yhtään ruumiillista työtä, kuten koulutehtävistä tai kodin siivoamisesta, koska on paastossa. Videon ensi-ilta oli Ramadan kokoaa meidät -tapahtumassa, joka kuvattiin Turun Islamilaisen yhdyskunnan (TISY ry) moskeijassa sekä Nuorten Muslimien Foorumin toimitilalla, Komeetassa. Nuoret itse käsikirjoittivat, kuvasivat, sekä editoivat videon. Nuoret oppivat hyvin paljon videota tehdessä. Heidän Islam-tietoisuus kasvoi ja he myös perehtyivät kuvaamisen saloihin sekä havahtuivat aikatauluttamisen haasteisiin. Ryhmän koko sekä muut päivittäiset askareet, kuten koulunkäynti sekä työt, haastavat sopivan ajan löytämiseen sekä vaikuttavat suuresti lopputulokseen.

Ramadan Kokoaa Meidät illan ohjelma oli hyvin monipuolinen. Yleisö oli aktiivinen, mikä teki illasta viihdyttävän. Ensi vuonna uudestaan!